Tässä kun yrittää soveltaa kaksia eri ohjeita (kurssilla saatu & kirjasta luettu) ruudun opetuksessa ja käyttää vielä omia ajatuksia mukana, niin vaikeaa tuntuu olevan. Kurssilla siis kerrottiin, että alustan värin täytyy erottua maasta ja näytettiin "pikakelauksena" miten opetus naksulla tapahtuu, tarkempia ohjeita jatkosta ei annettu. Kirjassa taas sanottiin alustan väriksi harjoittelupaikan maan väri, käytetään alussa nameja alustalla ja on kerrottu selkeästi ja pitkästi monta vaihetta ruudun opetukseen. Kurssilla ei tullut ilmi aikaa, kauanko harjoitellaan pelkällä alustalla kunnes se siirretään ruutun, kirjassa käskettiin siirtyä ulos ruutuun kahden päivän harjoittelun jälkeen.

Kurssin ohjeista otin alustaksi lautasen ja sille ei laiteta nameja, kirjasta taas alustan värin (valkoinen, kun ulkona on lunta). Ulos harjoittelemaan lähtemistä ja ruutumerkkien mukaan ottamista olisin omien ajatusten mukaan ottanut vasta viikon, kahden jälkeen, mutta kirjassa neuvottiin siirtymään niihin pari päivää harjoiteltuaan, joten jonkinlaisena kompromissina homma vaihtui ulos merkkien kanssa viidentenä harjoituspäivänä. (Harjoituskertoja per päivä oli 2-3 ja kerralla toistoja 10-15.) Olikohan tämä nyt sittenkin liian aikaista, kun en käytä nameja alustalla vai eikö Allu sittenkään ollut täysin sisäistänyt sen lautasen koskettamista vai eikö koiran silmät erota lautasta lumesta, kun Allu meni mielummin merkkien mitä alustan luo?

Tehtiin juttu siis kirjan ohjeiden mukaan: Kävin laittamassa merkit paikoilleen ulos siten, ettei Allu nähnyt. Merkkien etäisyys toisistaan oli jotain 1-1,5 metriä, alusta vähän keskikohtaa ylempänä (tämä neuvottiin kurssilla). Lähetyksen tein noin kahden metrin päästä (käyttäen käskynä ruutuun - koske), kuten kirjassa sanottiin. Allu meni ja tökkäs oikeanpuolimmaisen ruutumerkin kumoon. Sanoin Allulle höpöhöpö, en tuota tarkoittanut, ja kutsuin takas. Uusi lähetys ja taas sama merkki kumoon. Ja taas ja taas. Kävin näyttämässä Allulle alustan ruudun keskellä ja otin uuden lähetyksen. Nyt Allu kävi koskemassa alustaa. Olisi tietenkin pitänyt lopettaa onnistuneeseen suoritukseen, mutta pitihän mun ottaa vielä toinenkin, että näkee kuinka menee. Toisella kertaa Allu meni taas ensin merkin luo, josta käskytin sen uudestaan koskemaan ja sitten meni alustalle. Ja taas ja taas. Jätin ruutuun-sanan pois, kun ei homma etene ja käytin pelkkää "koske", mitä sisälläkin. Kielsin, jos aikoi koskea ruutumerkkiä ja viisasin kädellä uudelleen ruudun keskustaan päin, jolloin Allu kävi koskemassa alustaa. Muutaman kielto - kädellä viisaus kohdan jälkeen meni alustalle melkein ilman merkillä käyntiä ja lopetin siihen.

Aika monta (liian monta) toistoa tehtiin siis ja Allu ei varmaan oppinut mitään oikeaa ruutuun menosta ja olis pitänyt jotenkin helpottaa harjoitusta huomattavasti, mutta samalla innokkuustasolla se meni ensimmäisen ja viimeisen ruutukäynnin. Kurssilla sanottiin, ettei koiraa saa palkita (ei oikeastaan edes kehua) jos joutuu korjaamaan sen tekemisiä, mutta mä annoin namin ja kehut aina, kun koski alustaa, vaikka menikin sen ruutumerkin kautta. Oppiikohan se tuosta, et se merkillä käynti kuuluu asiaan vai mitä...

Jätin ruutumerkit ja alustan paikoilleen, käytiin lenkillä ja otettiin ruutua uusiksi. Allu meni heti merkille. (Pitäisköhän mun opettaa sille merkille meno, eikä ruutua, kun merkille tykkää mennä näköjään...) Kävin näyttämässä Allulle lautasen ruudun keskellä, käskin koskea ja palkkasin. Lähetin ruudun edestä ja kerran meni suoraan alustalle (ja olisi taas pitänyt lopettaa tähän, eikä jatkaa), mutta sen jälkeen taas oikeanpuolimmaiselle merkille. Koitin näyttää kädellä pikkasen vasemmalle enkä suoraan keskelle ruutua, tämän seurauksena Allu meni vasemmalle merkille. Huoh. Kävin taas näyttämässä alustan, kosketus ja palkkaus. Innokkuus säilyi Allulla kaikki toistot läpi.

Pidettiin hetki taukoa ja vielä kerran uudestaan. Kävin heti näyttämässä Allulle sen alustan siellä keskellä ja ekalla lähetyksellä kävi koskemassa sitä, mutta ei seuraavilla. Merkille menosta kielsin. Muutaman kerran (lähetys - aikoo merkille - kielto ja viisaus alustaa kohti - alustalle) meni melkein ilman merkillä käyntiä (meinas jo käydä sitä koskeen, mut just ennen kieltoa pysähtyi itse ja menikin alustalle) alustalle ja lopetin siihen.

Ei tää nyt mennytkään niin helposti, mitä mä luulin. Täytyy koittaa vielä uudestaan ruutumerkkien kanssa ja jos ei toimi, niin jos tekis ulkona ilman merkkejä, et oppii sielläkin menemään alustalle.