Olin miettinyt jo pidemmän aikaa ruudun opettamista Allulle viime talvena saamani Tie tottelevaisuusvalioksi-kirjan ohjeiden mukaan. Tuntui kuitenkin niin hankalalta se osuus, että pitäisi ostaa matto, jolle laitetaan nameja, ja jota leikataan pienemmäksi harjoitusten edetessä. Leikattavuuden vuoksi maton pitäisi olla ilmainen tai edes erittäin halpa, joten räsymatot ovat ainoat mahdolliset, mutta mistäs löydät niitä yksivärisen valkoisena/vihreänä/harmaana? Kankaita taas olisi löytynyt helpostikin ja halvalla, mutta ne ovat liian keveitä ja ruttaantuvat koiran alla. Sekin tuntui turhan monimutkaiselta, että ensin opetetaan koira menemään matolle syömään nameja, ja yhtäkkiä namit sitten poistetaan matolta koiran juuri oppiessa, että niitä on siellä. Sen jälkeen pitää uudestaan opettaa homma ilman nameja. Jäi sitten taka-alalle koko ruudun ajattelu, kun olisin jotain yksikertaisempaa keinoa toivonut. Vähän ajattelin pelkkien namien käyttämistä ruudussa, niin olisi se matto edes jäänyt pois, mutta luin muualta, että siten tulee helposti haisteleva ruutu-koira, joten annoin senkin idean olla.

Marraskuun lopulla kävin Allun kanssa tottelevaisuuskurssilla, jossa kouluttaja esitti ruudun opettamisen kosketusalustan avulla. Ideana sama, mitä kirjassani, mutta kosketusalustaa ei opeteta laittamalla nameja alustalle, vaan koiran sattumalta koskettaessa alustaa se palkataan kädestä. Koiran opittua kosketusalusta käskystä, alusta siirretään ruutuun ja jatketaan siitä eteenpäin kirjan mukaan. Tämä kuulosti heti paremmalta tavalta, eihän sitä omaan mieleen ollut tullut, että alustan voi opettaa noinkin. Kosketusalustana kouluttaja käytti nurin käännettyä lautasta, joka sekin sopi paremmin omiin kuvioihini kuin matto. Tietenkään ei itse ollut tullut ajatelleeksi sitäkään, ettei alustan tarvitse olla juuri matto, kuten kirjassa sanottiin. Ehkäpä hienoista mielikuvituksen puutetta havaittavissa!

Näillä ohjeilla ja uudella innolla aloitettiin ruudun opettelu Allun kanssa kotona. Ei meillä tokossa ole voittajaluokkaan pääsy edes tavoitteena, joten sinänsä ei tätä liikettä mihinkään tarvita, mutta on mukava opettaa uusia juttuja Allulle. On sitten seuraavan koiran kanssa viisaampi ainakin, kun ensin yhdelle opettanut.