Tämä kirjoitus kuuluisi oikeastaan ensimmäiseksi ja tuo, jossa jo pennun ottamisesta on päätetty, vasta tämän kirjoituksen jälkeen, mutta olkoot nyt näin. Ajalta tämä on siis kevät ja kesä 2008.

Olen nykyään kova mietiskelemään kaikenlaisia asioita vähän liikaakin, joten päätös toisen koiran ottamisesta ei tule helpoksi. Tavallaan olen kyllä jo päättänyt, että vuoden sisään se toinen koira tulee (kun Allu täyttää 10v.), mutta silti pitää pohdiskella ja miettiä, mitä kaikkea se toinen koira (pentu) tuo mukanaan ja onko siihen aikaa.

Pentuaika

Toiset sanovat, että kaksi koiraa menee siinä missä yksikin, mutta jos miettii pentuaikaa, niin ei todellakaan ole yhtä vaivatonta kuin yhden, aikuisen koiran kanssa. Sisäsiisteys on pennulla ihan hakusassa ja sitä ei itsestään koira opi, vaatii aikaa ja siivoamaankin joutuu sisätiloista pennun jätöksiä. Ainakin puoli vuotta pitäisi mielellään ulkoiluttaa koiria erikseen, jotta pennulle saa opetettua asiallisen lenkkikäyttäytymisen eikä se opi turvaamaan vanhempaan koiraan. Pennun kanssa ei myöskään voi tehdä yhtä pitkiä lenkkejä kuin aikuisen kanssa, joten pelkästään siitäkin syystä jo joutuisi eriyttämään lenkkejä, ellei koirien ulkoilutus sitten ole vain omassa pihassa juoksentelua (joka minusta ei kylläkään vastaa lenkitystä). Pennulle täytyy myös opettaa käytöstapoja sisällä ja aktivoida eri määrin kuin aikuista koiraa. Ja kaiken tämän huomion lisäksi, joka pentuun kohdistuu jo ihan kasvatuksellisista syistä, on myös se aikuinen koira, jonka kanssa jatketaan samoja juttuja, mitä ennen pennun tuloakin. Ei, kaksi koiraa ei tosiaankaan mene yhden vaivalla ainakaan pentuaikana (puoli vuotta - vuosi).

Aikuisuus

Pentuajan jälkeen tietenkin vähän helpottaa, mutta yhtä helpolla kahden kuin yhdenkin kanssa ei pääse, ellei koirien virka ole pelkästään seurakoirana olo (eikä kyllä ihan silloinkaan). Ensinnäkin harrastaminen, sielläkö ne kaksi koiraa kiitävät yhdessä agiradalla tai suorittavat tokoliikkeitä? Ei tosiaankaan, eri tasoisina ne vielä ovat eri harjoitusryhmissä, jotka usein ovat eri päivinä, joten kulkemienn harrastuksissa vain lisäääntyy, jos ei edes peräkanaa voi treenata koiria. Eikä sitä kotiharjoituksissakaan kahta koiraa opeteta samanaikaisesti, kyllä siinä on vain yksi kerrallaan. Lenkitystäkään ei edelleenkään voi suorittaa aina molemmat koirat mukana, minä en ainakaan lähde esim. pyöräilemään tai rullaluistelemaan yhtäaikaa kahden koiran kanssa.

Matkustelu

Toinen koira myös hankaloittaa matkustelua, enkä tässä tarkoita ulkomaanmatkoja tms. vaan ihan normaaliin arkeen kuuluvia reissuja esim. tuttavien luokse. Otetaan ensimmäiseksi vaikka autoilu. Nyt voimme lähteä reissuun kummalla autolla tahansa, minun tai miehen, Allu matkustaa ongelmitta jalkatilassa. Kahden koiran kanssa ei enää voi valita, kummalla autolla lähtee, vaan se on sitten aina minun autoni, koska siihen mahtuu kaksi koiraa, miehen autoon ei. Ei sillä tietenkään periaatteessa ole väliä, että kummalla autolla matkaa taitetaan, mutta varsinkin kesähelteella miehen ilmastoitu auto on miellyttävämpi.

Toisena tulee sitten meidän kohdemääränpäät, joihin osaan on myös Allu tervetullut vieras, mutta kahta koiraa en kehtaa enää mukaan ottaa kyläilemään, joka taas osaltaan vaikeuttaa kyläilyreissujen suunnittelua. Sitten tulee vielä hoitopuolikin, Allulle löytyy helposti hoitopaikka tarvittaessa, mutta kahta koiraa ei niihinkään paikkoihin voisi hoitoon antaa, joten tältäkin osin kuviot menevät uusiksi. Onhan sitä aina hoitoloita, joihin voi viedä, mutta niitä taas jotenkin vierastan mm. tautiriskin vuoksi. Hoitoasiassa se ratkaisu taitaa olla se, että järjestää kulkemiset siten, ettei koirille hoitajatarvetta tule.

Muut

Kahdelle koiralle pitää ostaa kaksi kertaa enemmän ruokaa. Kahden koiran harjaamiseen menee kaksinkertainen aika. Kahta koiraa pitää käyttää useammin lääkärillä kuin yhtä. Kaksi koiraa kuluttaa asuntoa kaksinkertaisesti. Kaksi koiraa vie tilaa kaksinkertaisesti. Kaksi koiraa vaatii huomiota itselleen tuplasti yhteen verrattuna. Kaksi koiraa levittää karvoja asuntoon kaksinkertaisen määrään. Kaksi koiraa lisää käytettävien käskyjen määrää. Jne.

 

Kaksi koiraa ei todellakaan mene siinä samalla vaivalla kuin yksikin, mutta sehän ei ollutkaan se pääpointti vaan se, että toinen koira tulee siitä huolimatta.