Sunnuntaina 30.11 tottelevaisuuskurssin päätteeksi aloitin kotona ruudun opettelun Allun kanssa kosketusalustaa käyttäen. Kouluttaja käytti koirillensa naksua, mutta itse korvasin naksun hyvä-sanalla, kuten kaikessa muussakin olen tehnyt. Kosketusalustaksi valitsin halkaisijaltaan noin 30:tä cm:sen, matalan muovilautasen, joka väriltään on valkoinen. Kouluttaja tosin sanoi, että talvella musta (tai muu hyvin lumesta erottuva väri), mutta kokeillaan nyt tuolla valkoisella. Aina pitää soveltaa ohjeita ja toivoa parasta...

Keittiössä aloitettiin. Allulle herätys, ylös pöydän alta, nyt tehdään jotain ja saat herkkuja (jos teet, mitä on tarkoitus)! Lautanen käsissäni ihastelin sitä Allulle: "Kato mikä mulla on, hieno lautanen, haluaisitko nähdä lähemmin", että kiinnostuisi lautasesta eikä nameista. Mun ihastelut ei Allua vakuuttaneet, en oikein osannut alkaa koko sydämestä visertämään kauniita heleitä kehuja. Laskin lautasen matolle pohja ylöspäin, istuin itse viereen ja odotin, että Allu tekisi jotain. Allu tuijottaa mua kysyen ja heiluttaa häntäänsä. Koputan lautasta ja sanon, et "katos, mikä tässä on". (Koiran avustaminen kyllä kiellettiin kouluttajan antamissa ohjeissa, mutta mä oon kärsimätön ja haluan tulosta nopeasti.) Allu tulee katsomaan, saa kehut ja namin. Autan taas: "mee katsoon, mikä se on." Allu menee - hyvä - nami. "Mee katsoon." Allu menee- hyvä - nami. Hetken odottelua ja Allu menee uudelleen kuono edellä - hyvä - nami. Allu koskee lautasta tassulla - tosi hieno - nami. Hetken odottelua ja Allu koskee uudelleen lautasta tassulla - hyväää - nami. Ja tämän jälkeen homma jatkuikin useamman toiston verran sitä kaavaa, että Allu koskee lautasta tassulla ja tulee hakemaan namin - menee koskemaan uudelleen ja hakee namin - koskee ja saa namin - koskee ja saa namin jne. Tietenkin joka kosketushetkellä sai sanallisetkin kehut.

Samana iltana vähän myöhemmin otettiin vielä uusiksi, mutta eteisessä. Allu lähti heti oma-aloitteisesti "tassuilemaan" alustaa ja otettiin useampi toisto kaavaa tassulla kosketus - nami, tassulla kosketus - nami. Kun tuo meni hyvin, niin ajattelin sitten samantien koittaa liittää sitä käskysanaakin siihen (joo, olen hätäinen, ehkä se vielä kostautuu). "Koske" - tassulla kosketus - nami, heti onnistui! Muutaman kerran otettiin tuolleen, että sanoin käskyn, jolloin Allu meni koskemaan alustaa. Tässäkin kyllä teen eri tavoin, miten naksun kanssa mennään. Siinähän käsky sanotaan ensin juuri sillä hetkellä, kun koira koskee/on juuri koskemassa alustaa, mutta mä aloitin heti siitä, että käsky-koira tekee käskyn mukaan, vaikkei tiedä sen tarkoitusta. En mä oletakaan, että Allu tiesi käskyn tarkoittavan sitä, että alustaa pitäis koskea, kunhan vaan teki sitä mitä ennen käskyäkin, eli alustaa koskemalla saa namin.

Ennen yöunille menemistä koitin eteissä vielä muutaman toiston käskyllä ja hienosti Allu meni koskemaan alustaa, kuten pitikin. Oikeastaan ei voi puhua tassulla koskemisesta, koska Allu hypähtää etutassuilla alustan päälle. En tiedä vielä tässä vaiheessa onko se huono juttu jatkoa ajatellen, mutta ainakin annoin sen tehdä niin. Näyttää hauskalta. :)


Jos muuten jostain tuntuu, että ollaan jossakin vaiheessa menossa ihan metsään näitten ruutuharjoitusten kanssa, niin mielellään otan kommenttia vastaan. Ihan viimeisen päälle erinomainen ei Allun ruutuun menosta tarvitse tulla, kun ei vakavissaan tähdätä niin ylös, joten siksi vähän kokeilumeiningillä fiiliksen mukaan tapahtuu opetus. Jos oltaisiin suuremmin tavoittein matkassa, opettaisin todennäköisesti tarkemmin löytämieni/saamieni ohjeiden mukaan.