Eteen istumisesta alkoi muutama tehtävä.

Rally-tokokurssi pidettiin Kannuksessa Dogness-hallissa ja kouluttajana oli Tiina Lilja Koiraurheilukeskus Lily´s:tä. Tunteja oli molempina päivinä kaksi, joiden välissä pidettiin tunnin tauko koirien levähtämistä varten. Itse olin tauoista alkupuolen hallissa, jotta Allu sai makoillen huilata. Toisen puoli tuntia ulkoilimme virkistyksen toivossa. Tauko oli ainakin meille tarpeellinen, Allu ei olisi jaksanut kahta tuntia putkeen, mutta hetken levosta (ja makupalojen vaihtamisesta herkullisempiin) sai taas uutta puhtia.

Osallistujia kurssilla oli kymmenisen, joka mielestäni oli ihan maksimäärä, nytkin jo tuli radan varrella odottelua ja ruuhkautumista (kun mentiin peräkanaa liukuhihna-tyyppisesti) ja välillä tuntui, ettei kouluttajan huomio meinannut riittää kaikille. Toisaalta oli kyllä hyväkin, että koiria riitti, häiriöharjoituksia olen Allun kanssa kaivannutkin. Odotellessa tuli kyllä treenattua mm. pitkäkestoisempaa sivulla istumista ja rauhoittumista, muiden touhutessa ympärillä (mitkä esim. kokeessa voi tulla eteen), että oikeastaan ei loppujen lopuksi ei osallistujamäärä ollutkaan huonoksi. Lattian haistelukin väheni huomattavasti Allulta, kun uudella tavalla siitä huomautin (nostin kuonon maasta ja sanoin "ei nuuskuttelua). Kurssi oli oikein mukava, toi hyvän mielen ja uusia tuulia harrastamiseen.

Niin, mikä rally-toko? Näin kerrottiin kurssiesitteessä: " Rally – toko on uusi, vasta suomeen rantautumassa oleva koiraurheilulaji. Tässä lajissa luodaan monenkirjavien temppujen avulla palkitsevasti hyvää kontaktia ihmisen ja koiran välille. Laji kehitettiin Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa. Kehittäjä oli aikoinaan kehittämässä myös agilityä. Hän halusi tokoiluun "pehmeämmän" ja hauskemman version, ja niin syntyi rally – tottelevaisuus. USA:ssa Rally – toko on virallinen kilpailulaji, jossa on kolme eri tasoluokkaa: alokas-, avoin- ja voittajaluokka. Rally – tokossa koirakko suorittaa radan itsenäisesti ohjetauluissa olevien tehtävien mukaan. Koiralle saa puhua / kehua ja sitä saa innostaa ja ohjata myös käsimerkein suorituksen aikana. Tasoluokasta riippuen radalla on 10-20 tehtävää jotka koostuvat mm. seuraamisesta, istumisesta, pysähtymisestä, askelista eteen, taakse tai sivulle, maahan jne. Rally – tokosta on hyötyä jos harrastat koirasi kanssa muita lajeja, kuten esim. agilityä tai tokoa. Kireä talutin ja mieli eivät kuulu tähän harrastulajiin. Laji sopii kaikille, niin pentukoirille kuin lapsikouluttajille sekä vajaakuntoisille koirille ja ihmisille." Rally-toko keskustelupalsta


Kuva on linkkinä videoon, jossa tehtävät spiraali ja vasemmalta sivulle istuminen.

Kurssilla käytiin läpi kaikki 31 rallyn alokasluokan liikettä pienempien, 15-20 kyltin ratoina. Makupaloja kehoitettiin käyttämään runsaasti, koska juttu on koirille uusi, vaikka osa olisikin muista yhteyksistä tuttuja. Allulle moni tehtävistä oli ennalta tuttuja tokosta (moni tehtävistä perustui seuraamiseen, istumiseen ja maahanmenoon) ja siksi helppoja, mutta eteen istumista en ole Allun kanssa ottanut muuta kuin noudossa, joten se oli meille uutta. Toisena päivänä se alkoi sujua, kun Allu jo muisti, miten tietyt tehtävät menee ja itsekin sai sen paremmin ohjattua eteen. Sekin oli uusi liike, että tehdään 270 tai 360 asteen käännös vasemmalle mahdollisimman pienellä ympyrällä, eli käytännössä lähes paikallaan. Koirakaan ei käännähtänyt suorilta uuteen suuntaan vaan mukana ympyrän keskellä. Allu hoksas tämän, kun itse hoksasin toistaa hidastuskäskyä koko kääntymisen ajan. Vähän hassulta se kuulosti, kun hoin "ha-ha-ha-ha", mutta se toimi, mikä oli pääasia. Myös sivulletulo suoraan vasemmalta puolelta oli sellainen, jota en ennen ollut Allun kanssa harjoitellut.

Itse tykkäsin, että rally olisi kiva tapa harjoitella ihan "normi" tokoakin tai ainakin mukavaa vaihtelua rennommalla menolla sekä koiralle että ohjaajalle. Tokoharkoissa tapaa toiminta olla niin uraantunutta, harjoitellaan vaan suoraan niitä liikkeitä yksitellen/ryhmänä aina saman kaavan mukaan (tämä siis oman kokemukseni mukaan, en tiedä, onko jossain toisin). Rally tuntuu ainakin tämän pienen kokemukseni mukaan olevan jotenkin mielekkäämpi tapa harjoitella, kun on paljon eri tehtäviä, joita suorittaa jo helpolla tasolla ja niitä mennään ratana, ei yksitellen. Toki tokonkin liikkeitä voi mennä yhteen putkeen, kuten kokeeessa, mutta niistä ei saa sellaista rataa aikaiseksi kuitenkaan. Ja kun se rata oli mukava juttu ja paljon erilaisia ja eritasoisia tehtäviä. Rallyssahan koiralle saa puhua ja elehtiä vaikka jatkuvasti jos haluaa, mutta voihan tokossakin tehdä niin joskus harjoituksissa. Ja toisaalta, ei rallyssakaan oo pakko hölistä ja pölistä vaan voi mennä tokomaisesti hiljaa, eleettömästi ja tarkasti.

Allukin tykkäsi kovasti rallysta ja toivotaan, että rally-tokoon löytyy harrastajia täältä Keski-Pohjanmaaltakin, jotta saisimme jatkaa tämän uuden lajin parissa.